Marek-Vlaky.eu Modelovanie,Záhradná železnica Prvá budova, stanica Drevená

Prvá budova, stanica Drevená

Prvá budova, stanica Drevená post thumbnail image

Keďže okolnosti zatiaľ neumožňujú výstavbu v exteriéri, tak som začal s výstavbou budov. Ako prvá prišla na rad stanica. Počas výstavby som sa rozhodol stanicu a obec nazvať “Drevená”, keďže väčšina budov, ak nie aj všetky, budú postavené z dreva. 

Stanica je vyrábaná zo 4mm preglejky pomocou laserovej rezačky/gravírky. Najskôr vznikla menšia budova, ktorá mala byť pôvodne stanica, ale keďže sa mi to zapáčilo, tak som stanicu rozšíril aj o poschodovú budovu. Komplet vrátane okien, dverí a podobne je robené laserom z preglejky. Bližšie k drevenej stavbe sa už asi ani nedá dostať. Akurát staničné latríny sú 3D tlač, ako aj komíny. Nástenné lampy sú taktiež vyrobené pomocou 3D tlače, je do nich zabudovaná LED dióda žltej farby. Svetlá sú napájané pomocou 9V batérie, ktorá je ukrytá vo vnútri za ľahko otvoriteľným krytom, ktorý je z praktických dôvodov na magnete. Tam je ukrytý aj vypínač. Ďalšie doplnky, ako napríklad kvetináče a nástenné staničné hodiny sú tiež robené 3D tlačou. Všetko samozrejme z rezinu. Rovnako boli vyrobené aj figúrky a ďalšie doplnky. Takmer všetko je samozrejme moja vlastná tvorba, jediné, čo som nenavrhol a nenakreslil ja, sú bicykle a lavičky. Tie som robil ešte pred stanicou zo zvedavosti, sú stiahnuté z internetu. Keďže sú pekné, tak som ich samozrejme použil. Stojan na bicykle je ale tiež môj návrh. 

Tento materiál použitý na stavbu je síce veľmi dobre opracovateľný a pekný, ale má aj nevýhodu. Preglejka totiž nie je veľmi vhodný materiál do exteriéru. Všetko je to prilepené na podkladovej drevenej platni ako jeden celok. Je to z toho dôvodu, aby sa celá stanica dala jednoducho zodvihnúť a preniesť von alebo dnu. V záhrade bude mať samozrejme svoje miesto pevne pripravené a v prípade jazdenia sa tam jednoducho položí. Mimochodom, všetky drevostavby budú robené týmto spôsobom. Je síce celá nastriekaná tromi vrstvami matného laku, ktorý by mal odolať dažďu, ale ja nie som ochotný riskovať poškodenie. 

Myslím si, že som to opísal dostatočne, viac napovedia fotky. Pevne verím, že sa Vám moje prevedenie tejto fiktívnej Drevenej stanice páči. Ďakujem za prečítanie článku a želám pevnú ruku pri Vašom modelovaní. 

Marek Duda

2 thoughts on “Prvá budova, stanica Drevená”

  1. Marek: … no čo fodať?! Ty to na nás chrlí ako trojhlavý drak. Nestačím sa čudovať. Ty už máš aj stanicu do záhrady?! Poviem ti je krásna a veľmi sa mi páči, že je drevená. Ja mám koľajisko hotové už tretí tok, ale stavbu som ešte ja som.nevyrobil ani jednu. Ty sa len rozhodneš, že si postavíš záhradnú železnicu a v tom momente máš aj hlavnú stanicu. Neuveriteľné!!! Niekedy aj spávaš?

    1. Ďakujem Samba. Práveže nespávam, takže stíham 🙂 Drevená sa aj mne páči, aj okolité budovy budú drevené, a aj preto je názov stanice Drevená. Len ako som písal, nebude to trvalo vonku, iba keď sa bude jazdiť, lebo je to laserované z preglejky.

Leave a Reply

Podobné články